Energie label EPA

Eigenaren van woningen, appartementen of bedrijfsruimtes die verkocht of verhuurd worden, zijn verplicht om het pand te voorzien van een “Energieprestatielabel”. Daardoor krijgt de koper en/of huurder een indruk van de kwaliteit van de isolatie en dus ook van het energieverbruik. Het gaat om een zelfde label als bij nieuwe auto’s. Tevens is het mogelijk om naast dit label een advies te krijgen inzake maatregelen die de (nieuwe) eigenaar/verhuurder kan nemen om de kwaliteit van de isolatie aan te passen.

Daardoor kan de energieprestatie aanzienlijk verbeteren. Vaak gaat een dergelijk advies gepaard met een kostenoverzicht en wordt een tijdsduur aangegeven waarbinnen de verbeteringen qua isolatie worden terugverdiend. Eventueel kunnen de kosten van deze maatregelen worden meegenomen in de hypotheek. Deze keuring is niet nodig voor woningen die jonger zijn dan 10 jaar.

De letters A tot en met G zullen de mate van energiebesparing weergeven. Zo betekent het A label dat veel energie wordt bespaard. Vooroorlogse veelal niet geïsoleerde huizen zullen vaak een G label krijgen. Naar verwachting zullen de energieprijzen de komende jaren steeds verder stijgen. Over de energieprijs betaalt iedereen energiebelasting. Het label hangt straks samen met je energiebelasting ofwel de energieheffing. Nu maakt het verbruik voor de vastrechtvergoeding nog niet uit, maar vanaf de definitieve invoering van het Energiecertificaat/label zal de gebruiker worden afgerekend in welke Energieklasse de woning en/of het pand wordt ingedeeld. 

Door simpele dingen als vloer of glasisolatie, goede ventilatie, dubbelglas of een HR-ketel wordt een duurzame verbetering gestimuleerd. Op die manier wil de overheid woningen en/of panden op een hoger niveau krijgen.